Νέος γύρος αντιποίνων από το Ιράν - Πυραυλικά χτυπήματα στα γραφεία της Βουλής και το υπουργείο Εσωτερικών στη Haiafa, to φημισμένο αεροδρόμ...
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ με τις δύο χώρες να ανταλλάσουν χτυπήματα και την παγκόσμια κοινή γώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στόχων στο Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν ενώ το Τελ Αβίβ στόχευσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Bushehr, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας.
Σε ένα πλήγμα υψηλού συμβολισμού το Ιράν στόχευσε τα γραφεία της Knesset (Ισραηλινή Βουλή) και το υπουργείο Εσωτερικών στη Haifa.
Ο δήμαρχος της πόλης παραδέχθηκε πως επλήγησαν δύο στρατηγικοί στόχοι.The BBC and Fox News don't cover this. The damage in Israel is off the scale. pic.twitter.com/EWZrJ44cTn
— Kerry Burgess (@KerryBurgess) June 20, 2025
Την ίδια στιγμή σιγή ασυρμάτου τηρούν οι ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο ενώ διίστανται οι απόψεις σχετικά με τον χρόνο του χτυπήματος στην πυρηνική εγκατάσταση Fordow.
Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν για χτύπημα το Σαββατοκύριακο 21 -22/6 και κάνουν λόγο για αντιπερισπασμό του Λευκού Οίκου που μιλά για περιθώριο 14 ημερών.
Ωστόσο άλλοι τονίζουν πως το παράθυρο διπλωματικής λύσης παραμένει ανοιχτό.
Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη συνάντηση έχει στη Γενεύη αντιπροσωπεία του Ιράν με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ - Χτυπήθηκε το γραφείο της Knesset (Βουλή) και το υπουργείο Εσωτερικών στη Haifa - Σοκαρισμένος ο δήμαρχος της πόλης
Το 16ο κύμα από πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν εκτοξεύτηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης True Promise 3, ως αντίποινα για τη «στρατιωτική επίθεση» του Ισραήλ εναντίον του ιρανικού εδάφους στις 13 Ιουνίου.
Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο σοβαρά, όταν ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε την πόλη Haifa στο βόρειο Ισραήλ.
Σε ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού οι Ιρανοί έπληξαν το γραφείο της Knesset και το υπουργείο Εσωτερικών στη Haifa.
Ο δήμαρχος της πόλης παραδέχθηκε ότι επλήγησαν δύο στρατηγικά σημεία.
«Νιώθω βαθιά θλίψη.
Οι Ιρανοί βομβάρδισαν δύο στρατηγικά σημεία», δήλωσε ο δήμαρχος της ισραηλινής πόλης.
Πύραυλος έπεσε επικίνδυνα κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στη Haifa και ενώ οι πύραυλοι έπεφταν βροχή στην πόλη.
Το Ιράν στόχευσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβλέπει κρίσιμες κυβερνητικές λειτουργίες, όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο βόρειο Ισραήλ, ως άμεση απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στο αρχηγείο της αστυνομίας της Τεχεράνης την προηγούμενη μέρα, αναφέρουν ανταποκριτές.
Τα χτυπήματα, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επικεντρώθηκαν στις νότιες περιοχές των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, περιλαμβάνοντας το φημισμένο αεροδρόμιο Nevatim στην έρημο Negev, καθώς και εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας στη Be’er Sheva.
Αναφέρθηκαν εκρήξεις και καταστροφή του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας – κάτι που τοπικά μέσα επισήμαναν χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα .
Το Ισραήλ, στις 13 Ιουνίου, πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα με 60 αεροσκάφη και περίπου 120 βλήματα ακριβείας σε διάφορους στόχους στο Ιράν – από πυρηνικές εγκαταστάσεις (Natanz, Arak) μέχρι το Κέντρο SPND.
Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από στοχευμένες επιθέσεις drοne της Mossad εναντίον της ιρανικής αεράμυνας και συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων .
Οι επιθέσεις των Ισραηλινών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν Delilah πυραύλους (βλήματα cruise με εμβέλεια ~250 χλμ και ακρίβεια 1 m CEP) έπληξαν συστήματα Tor-M1E, Hawk και Kasta 2E2 που ήταν ανενεργά.
Πάνω από 150 πύραυλοι του Ιράν βρήκαν στόχο - Καταρρέει η αεράμυνα του Ισραήλ
Τις τελευταίες μέρες, η πολεμική ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή σειρά πυραυλικών επιθέσεων και αντεπιθέσεων, με τις αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ να δοκιμάζονται στα άκρα. Σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ διεθνών μέσων όπως το NBC News, η αποδοτικότητα της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας παρουσιάζει ανησυχητική πτώση, με το ποσοστό αναχαίτισης να πέφτει από το 90% σε περίπου 65% μέσα σε μόλις 24 ώρες.
Το 65% αναχαίτιση σημαίνει πως σχεδόν 1 στους 3 πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ιράν καταφέρνουν να διαπεράσουν τα ισραηλινά συστήματα άμυνας και να χτυπήσουν στόχους εντός του εδάφους. Η πτώση αυτή αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
Η ισραηλινή αεράμυνα βασίζεται σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα από πυραύλους αναχαίτισης διαφορετικής εμβέλειας: το Iron Dome (για κοντινές αποστάσεις), το David’s Sling (μεσαίες) και το σύστημα Arrow 2 και Arrow 3 (για μεγάλες αποστάσεις και βαλλιστικούς πυραύλους). Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το Ισραήλ φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των πιο εξελιγμένων βλημάτων Arrow, τα οποία είναι κοστοβόρα και απαιτούν πολύπλοκη κατασκευή.
Η εξάντληση των αποθεμάτων αναγκάζει τους υπεύθυνους να επιλέγουν πότε και πού θα αναχαιτίσουν, γεγονός που μειώνει το συνολικό ποσοστό επιτυχίας.
Παραδοχή Ισραήλ: Δεν προλαβαίνουμε τους υπερηχητικούς πυραύλους
Το Ιράν έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι κινούνται με ταχύτητες πολύ πάνω από Mach 5, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή τους.
Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, οι χρόνοι προειδοποίησης από εκτόξευση έως πρόσκρουση έχουν μειωθεί από 10-11 λεπτά σε μόλις 6-7 λεπτά, αφήνοντας πολύ περιορισμένο περιθώριο αντίδρασης στα συστήματα αεράμυνας.
Το Ιράν φέρεται να χρησιμοποιεί πυραύλους που φέρουν πολλαπλά υποβλήματα, δηλαδή μικρές εκρηκτικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Τα υποβλήματα αυτά επιτίθενται σε περιοχές και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την άμυνα, καθώς απαιτούν πολλαπλές αναχαιτίσεις με βλήματα μικρής εμβέλειας και υψηλής ευελιξίας.
Η τεχνική αυτή αποσκοπεί στην εξάντληση των ισραηλινών πυραύλων αναχαίτισης και στη διασπορά των χτυπημάτων.
Το Ιράν υποστηρίζει πως έχει χρησιμοποιήσει «νέες μεθόδους» ηλεκτρονικού πολέμου για να προκαλέσει σύγχυση στα ισραηλινά συστήματα, με αναφορές ότι τα πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης του Ισραήλ ίσως να επιτέθηκαν μεταξύ τους (fratricide).
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα αποδεικτικά στοιχεία για τέτοια φαινόμενα στη σύγκρουση του 2025, οι ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και GPS spoofing του Ιράν δεν πρέπει να υποτιμώνται, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την αιφνιδιαστική κατάληψη του αμερικανικού drone RQ-170 το 2011.
Πρόβλημα για Τελ Αβίβ η προμήθεια πυραύλων
Η κατασκευή των πυραύλων Arrow 2 και Arrow 3 απαιτεί εξειδικευμένα υλικά και σύνθετες διαδικασίες, στις οποίες εμπλέκονται και εταιρείες όπως η Boeing και η Israel Aerospace Industries (IAI).
Το υψηλό κόστος ανά πύραυλο (1,5–3 εκατ. δολάρια) και οι εφοδιαστικές αλυσίδες περιορίζουν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής και ταχύτατης αναπλήρωσης αποθεμάτων, δημιουργώντας ένα «φραγμό» στην ικανότητα του Ισραήλ να διατηρεί μακροχρόνια υψηλά ποσοστά αναχαίτισης σε περίπτωση παρατεταμένων επιθέσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι αναφορές για την πτώση του ποσοστού αναχαίτισης βασίζονται κυρίως σε μία πηγή και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι ενδείξεις για μια συνολική πίεση στο ισραηλινό αμυντικό σύστημα είναι ανησυχητικές και δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Η ταυτόχρονη πίεση από την τεχνολογική εξέλιξη των πυραύλων του Ιράν, η πιθανή εκμετάλλευση των αδυναμιών στην ηλεκτρονική άμυνα και τα προβλήματα στην παραγωγή αμυντικών πυραύλων δημιουργούν ένα νέο πεδίο μάχης όπου η άμυνα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά – Επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Bushehr, το οποίο έχει ρωσική διαχείριση
Σε μια ενέργεια που φλερτάρει ανοιχτά με την παγκόσμια καταστροφή, το Ισραήλ φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών στο Bushehr, την πόλη όπου φιλοξενείται το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, υπό τη διαχείριση της ρωσικής Rosatom.
Η επίθεση έρχεται παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος έχει τονίσει πως οποιαδήποτε πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες και τεχνικοί συνιστά κόκκινη γραμμή με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Το Ισραήλ φαίνεται πλέον να παίζει με τη φωτιά όχι μόνο της περιφερειακής ανάφλεξης, αλλά και μιας πυρηνικής κρίσης άνευ προηγουμένου, με το Bushehr να μετατρέπεται σε παγκόσμιο επίκεντρο φόβου και οργής.
Μάλιστα, τα αντιαεροπορικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν στην πόλη του Bushehr, στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Young Journalists Club, που τελεί υπό τη διαχείριση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Islamic Republic of Iran Broadcasting.
Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι προχώρησαν σε πλήγματα κατά στρατιωτικών υποδομών στο νοτιοδυτικό Ιράν.
Οι 4 λόγοι που οι ΗΠΑ κάνουν πίσω – Γιατί τελικά ο Trump ανέβαλε το χτύπημα στο Ιράν
Το βράδυ της Τρίτης (17/6/2025), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump φάνηκε έτοιμος να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Έχοντας αποχωρήσει πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής των G7 στον Καναδά, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του.
Ο J.D. Vance, αντιπρόεδρός του και ένθερμος αντίπαλος των ξένων στρατιωτικών εμπλοκών, άφησε να εννοηθεί πως ο πρόεδρος σκέφτεται να αναλάβει δράση.
Ο Trump εξέδωσε μια σειρά από ολοένα και πιο πολεμοχαρείς προειδοποιήσεις, απαιτώντας την «άνευ όρων παράδοση» του Ιράν.
«Γνωρίζουμε ακριβώς πού κρύβεται ο λεγόμενος Ανώτατος Ηγέτης», έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, μέσα σε 48 ώρες, ο πρόεδρος υποχώρησε.
Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της τυπικής πολιτικής Trump.
Υπάρχουν αρκετοί εύλογοι λόγοι για την καθυστέρηση.
Οι διαφωνίες από τη βάση MAGA του Trump, η φθορά της άμυνας του Ισραήλ, οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις και ένα πιθανό τέχνασμα μπορεί να βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση.
BREAKING: Iran hits Israel hard with massive missile strikes in major cities
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) June 20, 2025
- New massive strikes on Israeli territory have been reported - arrivals have been recorded in the northern, central and southern regions of the country.
- Among the targets hit were areas of… pic.twitter.com/pRk2PTXH1M
COMMENTS