Κίνδυνος άμεσου πολέμου με το ΝΑΤΟ -  Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει όχι μόνο τα F-16 αλλά τα στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ όπου θα φυλάσσονται,

Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει από τη Δύση τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16, οι Ουκρανοί δεν κρύβουν την ανησυχία, αν όχι τον τρόμο τους για την τύχη που θα έχουν τα αμερικανικά αυτά μαχητικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και για αυτό αναζητούν βάσεις του ΝΑΤΟ… για να τα κρύψουν.
Η Ρωσία επισημαίνει ότι από τη στιγμή που αυτά τα F-16 συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, τότε θα είναι στόχος όπου και αν βρίσκονται – και μαζί με αυτά και οι Νατοϊκές βάσεις όπου θα φυλάσσονται – ενώ ήδη Ρώσοι επιχειρηματίες πριμοδοτούν το «κυνήγι» των F-16, δίνοντας το ποσό των 15 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 168.000 αμερικανικά δολάρια) για την πρώτη κατάρριψη.

Τα πάνε σε βάσεις του ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ο Serhii Holubtsov ανώτερος αξιωματούχος στη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας είπε ότι ορισμένα από τα μαχητικά F-16 που θα δώσει η Δύση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα σταθμεύουν σε ασφαλείς βάσεις κρατών του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να είναι προστατευμένα από μια πιθανή ρωσική επίθεση.
Πάντως ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν ανέφερε πόσα F-16 θα είναι στο εξωτερικό.
«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός αεροσκαφών που θα βρίσκονται σε ασφαλείς αεροπορικές βάσεις εκτός της Ουκρανίας, ώστε να μην στοχοποιούνται εδώ.
Και αυτό θα είναι το αποθεματικό μας, εάν χρειαστεί, για την αντικατάσταση ελαττωματικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης» υποστήριξε ο Holubtsov.

Είμαστε έτοιμοι

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραλάβει τόσο φέτος όσο και το 2025 τα μαχητικά αεροσκάφη.
Όσον αφορά το πόσα F-16 θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εκπαιδευμένων πιλότων.
«Έχουν γίνει υπολογισμοί έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσους πιλότους θα έχουμε, πόσους μηχανικούς θα έχουμε, πόσο προσωπικό συντήρησης των αεροδρομίων θα έχουμε» υπογράμμισε ο Holubtsov.
Μέχρι στιγμής, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ – όπως η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία – έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν F-16 στην Ουκρανία, η οποία περιμένει τα πρώτα μαχητικά ακόμα και εντός του καλοκαιριού.

Προβλήματα με τους πιλότους

Πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) – δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Ιουνίου – επισημαίνει ότι περιορισμοί στις δυτικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων, αποτελούν μια σημαντική πρόκληση.
Όπως αναφέρεται, οι εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, στη Δανία και στη Ρουμανία που έχουν οριστεί για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 έχουν περιορισμούς αναφορικά με τον αριθμό των Ουκρανών πιλότων που μπορούν να εκπαιδεύσουν.

Το κυνήγι των F-16

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει πως μέσα σε 20 ημέρες όλα τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία, θα έχουν γίνει σκόνη, απειλούν για επιθέσεις κατά των μαχητικών όπου και αν αυτά βρίσκονται.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu είχε αναφέρεται στα τέλη του 2023 επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας πιθανότατα θα καταρρίψουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία, σε διάστημα 20 ημερών.

168.000 δολάρια για την πρώτη κατάρριψη

Πέρα από αυτό όμως, θα δίνονται και χρηματικά βραβεία σε όποιον Ρώσο πιλότο ή στρατιώτη καταρρίπτει τα ουκρανικά F-16.
Για παράδειγμα, ο γενικός διευθυντής Sergey Shmotyev της ρωσικής εταιρείας Fores είπε ότι θα δώσει 15 εκατομμύρια ρούβλια, ή 168.000 δολάρια, για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 που θα καταρριφθεί στην Ουκρανία.
«Έχουμε ανακοινώσει ένα βραβείο για την καταστροφή μαχητικού αεροσκάφους F-16, εάν παρασχεθούν τέτοια αεροσκάφη στο Κίεβο», είπε ο Shmotyev.
Σημειώνεται πως η εταιρεία αυτή έχει δώσει χρήματα για την καταστροφή δυτικών τανκ, επισημαίνοντας ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές πληρωμές.

Δεν θα αλλάξει τίποτα

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Μάλιστα τονίζει ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της έχουν σχεδόν όλα τα ουκρανικά αεροδρόμια εντός του πεδίου βολής τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Ρώσος βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, Andrei Kartapolov υποστήριξε ότι τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 όσο και τα στρατιωτικά αεροδρόμια εκτός της Ουκρανίας θα είναι ένας νόμιμος στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον τα μαχητικά από αυτές τις βάσεις συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειερήσεις κατά του ρωσικού στρατού.

Νόμιμος στόχος

Άλλωστε και ο πρόεδρος Putin έχει υποστηρίζει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία, θα αποτελούν νόμιμο στόχο για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούνταν από αεροδρόμια σε τρίτες χώρες εναντίον ρωσικών στρατευμάτων.
Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα χτυπούσε ουκρανικά αεροσκάφη F-16 στα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ, εάν χρησιμοποιούνταν από αυτές τις χώρες, ο Putin είπε: «Φυσικά, εάν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, θα είναι νόμιμος στόχος για εμάς, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να είναι».
Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων και για έναν άμεσο πόλεμο Ρωσίας - ΝΑΤΟ.
Ο Putin είχε αναφέρει πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Τσεχία ή στα κράτη της Βαλτικής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν η Δύση παράσχει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα τα καταρρίψουν.
«Δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις απέναντι σε αυτά τα κράτη.
Η ιδέα ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα - η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται επίσης - είναι πλήρης ανοησία» είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι τα μαχητικά αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης.
«Θα τα καταστρέψουμε, όπως καταστρέφουμε τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα και κάθε είδους στρατιωτικό εξοπλισμό που δίνει η Δύση στην Ουκρανία» είχε τονίσει o Putin.

 
Top