Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, προκάλεσε αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι η ελληνική ομογένεια στην περιοχή της Μαριούπολης δεν υφίσταται πλέον. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ήταν ο τελευταίος Έλληνας και Δυτικός Υπουργός που επισκέφθηκε τη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι ταξίδεψε εκεί για να συναντήσει τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και να ζητήσει την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει πλέον.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε, η κ. Ζαχάροβα προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί την ομογένεια στη Μαριούπολη, υπονοώντας ότι η ελληνική κοινότητα παραμένει στην περιοχή. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη της ομογένειας στην περιοχή, και ζήτησε εξηγήσεις για την αποστολή όπλων που, σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή των Ελλήνων της Μαριούπολης.

Η αντιπαράθεση αυτή αναδεικνύει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σαφή στάση υπέρ της Ουκρανίας, συμμετέχοντας στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Ρωσία θεωρεί αυτές τις ενέργειες εχθρικές και επιχειρεί να υποβαθμίσει την ελληνική ομογένεια στην περιοχή της Μαριούπολης, επιδιώκοντας να αποδομήσει τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 
Top