Σύμφωνα με τον Γερμανό στρατηγό η απάνηση της Ρωσίας θα είναι συντριπτική - Υπαρξιακή απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ Μήνυμα τρόμου από Γερμαν...
Σύμφωνα με τον Γερμανό στρατηγό η απάνηση της Ρωσίας θα είναι συντριπτική - Υπαρξιακή απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ
Μήνυμα τρόμου από Γερμανό στρατηγό, ο οποίος προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, εάν δοθεί η άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία.
Ο στρατηγός της Bundeswehr Harald Kuyat κάνει λόγο για τρομακτικές συνέπειες, εάν δοθεί στην Ουκρανία το πράσινο φως.
«Εάν παραδοθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τότε η ικανότητα της Ουκρανίας να επιτίθεται σε στόχους υπαρξιακής σημασίας για τη Ρωσία θα αυξηθεί και μαζί με τον κίνδυνο να επεκταθεί αυτός ο πόλεμος», είπε σε συνέντευξή του στη Neuen Osnabrücker Zeitung.
Ο Kuyat υπογραμμίζει πως η Δύση πρέπει να προσέξει να μην περάσει νέες κόκκινες γραμμές και να καταλήξει να φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.
Συναγερμός στο Βερολίνο - Ισχυρό όχι Scholz για όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην άρνησή του να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin είπε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν απλώς την πιθανότητα το Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στην πραγματικότητα, αποφασίζουν εάν θα εμπλακούν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση.
Πρόσθεσε ότι η άμεση συμμετοχή των κρατών του ΝΑΤΟ στις εχθροπραξίες αλλάζει την ουσία του πολέμου και η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο.
Ο Guardian, επικαλούμενος πηγές από τη βρετανική ηγεσία, υποστήριξε ότι η απόφαση να επιτραπεί στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow σε στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος έχει ήδη ληφθεί, αλλά δεν θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.
Le Monde: Η Γαλλία συγκλονίστηκε από την προειδοποίηση Putin
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι συγκλονίστηκαν από την προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin για επικείμενη κλιμάκωση σε περίπτωση χορήγησης άδειας για χτυπήματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος και θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να επεκτείνουν την κλίμακα των στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου.
Ταυτόχρονα, παρά τις διευρυνόμενες συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος, το Παρίσι συνεχίζει να παραμένει σιωπηλό σε επίσημο επίπεδο.
Η εφημερίδα παραδέχεται ότι το σχετικό θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και του Ουκρανού ομολόγου του Volodymyr Zelensky αλλά το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν το επιβεβαιώνει.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης την πρόσφατη επίσκεψη στο Παρίσι του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Alexander Litvinenko κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επρόκειτο να συζητηθεί αυτό το θέμα.
Η τελευταία δήλωση για το θέμα των χτυπημάτων βαθιά σε ρωσικό έδαφος έγινε από τον Γάλλο Πρόεδρο τον Μάιο 2024 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γερμανία.
Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ «της εξουδετέρωσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι στην Ουκρανία», αλλά ζήτησε να αποφευχθεί το χτύπημα πολιτικών στόχων, καθώς και βάσεις που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο.
Ο Macron δήλωσε ότι η Γαλλία βοηθά μόνο στην υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους, «παραμένοντας στο ίδιο πλαίσιο» και «δεν θέλει κλιμάκωση».
O Putin δέχεται εισηγήσεις για προληπτικό πλήγμα με τακτικά πυρηνικά
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι πάντα υπερβολικά προσεκτικός, όταν καλείται να απαντήσει στις ενέργειες της Δύσης, αν και Ρώσοι ειδικοί συζητούν μεταξύ άλλων σκληρές επιλογές, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στο VGTRK.
«Έχουμε αρκετούς ειδικούς, ειδικούς που είναι αρκετά ικανοί, που συζητούν το θέμα πολύ ενεργά.
Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό μέχρι στιγμής», είπε ο Peskov όταν ρωτήθηκε εάν είναι καιρός να μιλήσουμε σε επίσημο επίπεδο για την πιθανή απάντηση στη Δύση και τις προκλήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Ανέφερε την πρόσφατη συνέντευξη με τον Sergey Karaganov, τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, «ο οποίος προσέφερε τη γνωστή γραμμή του» για προληπτική πυρηνική επίθεση για εκφοβισμό των πιθανών εχθρών της Ρωσίας, ως παράδειγμα.
«Έχουμε αρκετές τέτοιες συζητήσεις, αν και ο πρόεδρος είναι πάντα προσεκτικός στις απαντήσεις του», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει η Ρωσία;
Η Ρωσία είναι απίθανο να αντιδράσει άμεσα με πυρηνική κλιμάκωση.
Αντίθετα, θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ τις υπάρχουσες ενέργειας δολιοφθοράς στην Ευρώπη (που μέχρι τώρα είχαν περισσότερο χαρακτήρα προειδοποιητικών βολών παρά μεγάλων επιθέσεων), να παράσχει πυραύλους και δορυφορικές πληροφορίες στη Hezbollah ή τους Houthi ή, εάν αισθάνεται την ανάγκη να προχωρήσει παραπέρα, να επιτεθεί σε δυτικούς δορυφόρους, οι οποίοι είναι βασικοί για τη στόχευση και την καθοδήγηση των ουκρανικών επιδρομών.
«Οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Δύση και να προκαλέσει δυτικές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν περαιτέρω έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κύκλο αμοιβαίας κλιμάκωσης, το τέλος του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί», προειδοποιεί το στέλεχος της CIA, George Beebe.
Μόνο ο Putin ξέρει μέχρι πού μπορεί να τραβήξει τη σκληρή κόκκινη γραμμή
Δεδομένων όμως των κινδύνων του άμεσου πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς να συνεχίσουμε να πιέζουμε για να ανακαλύψουμε πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η κόκκινη γραμμή», λέει με νόημα ο αξιωματούχος της CIA.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο άνευ όρων.
Δεν μπορεί να κατακτήσει, να καταλάβει και να κυβερνήσει όλη την τεράστια επικράτεια της Ουκρανίας, κάτι που θα απαιτούσε μια δύναμη εισβολής και κατοχής πολλαπλάσια του μεγέθους του σημερινού στρατού της Ρωσίας. Αλλά μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αφήνοντάς την σε τέτοια κατάσταση χάους που δεν θα μπορεί να ξαναχτιστεί ή να συμμαχήσει με κανέναν» επισημαίνει ο Beebe.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Δύσης και δεν είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης που θα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα παρέχει ευκαιρίες για ένα ευημερούν μέλλον.
Αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν είναι όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Είναι ένα βιώσιμο σχέδιο για την επίτευξη του τερματισμού αυτού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων που θα δίνει στην Ουκρανία μια ρεαλιστική ευκαιρία να ανοικοδομηθεί και να ευημερήσει», καταλήγει.
COMMENTS