Το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας 
Fujian , το πιο προηγμένο πολεμικό πλοίο του κινεζικού ναυτικού, ξεκίνησε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του και, όπως σημειώνει το Business Insider , σε μια περίοδο που το Πεκίνο ενισχύει τη ναυτική του ισχύ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν. .

Το πλοίο έφυγε από το ναυπηγείο Jiangnan το πρωί της Τετάρτης για να δοκιμάσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των συστημάτων πρόωσης και των ηλεκτρικών του συστημάτων.

Έως το 2035, η Κίνα σχεδιάζει να έχει πέντε έως έξι αεροπλανοφόρα έτοιμα για στρατηγική ανάπτυξη στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το κινεζικό ναυτικό βρίσκεται επί του παρόντος σε αντιπαράθεση με πλοία των Φιλιππίνων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή .

Μάλιστα, οι Φιλιππίνες προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο Δεύτερο Θάλασσα του Θωμά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κάτι που η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά, καθώς θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας ανήκει στην επικράτειά της.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Fujian είναι το πρώτο πλήρως ανεπτυγμένο και κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο με σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εκτόξευσης, παρόμοιο με αυτό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford.

Αν και το αεροπλανοφόρο διαθέτει κλασική τουρμπίνα, ντίζελ και ηλεκτρική κίνηση και δεν διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες όπως οι αμερικανοί ανταγωνιστές του, έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα, κυρίως λόγω των καλύτερων ραντάρ, συστημάτων ταχείας εκτόξευσης αεροσκαφών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι θαλάσσιες δοκιμές του Fujian θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο και ότι πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος ή το 2026 . Όσον αφορά τα παλαιότερα αεροπλανοφόρα, το Liaoning ολοκλήρωσε 10 θαλάσσιες δοκιμές και το Shandong ολοκλήρωσε εννέα προτού τεθεί σε λειτουργία.

Όταν το «Fujian» ενταχθεί στον στόλο, σύμφωνα με το CNN , θα γίνει «το σύμβολο της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης στον κόσμο», με περισσότερα από 340 πολεμικά πλοία.

Το ναυτικό είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα που υπολογίζεται ότι το Πεκίνο κατασκευάζει σχεδόν ένα πολεμικό πλοίο το μήνα .

«Αυτό το αεροπλανοφόρο θα είναι το πιο ορατό σύμβολο της αυξανόμενης ναυτικής δύναμης της Κίνας», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής Μπράιαν Χαρτ .

Σε μια σημαντική αλλαγή στο στρατιωτικό της δόγμα, η Κίνα επιτάχυνε την ανάπτυξη του ναυτικού της το 2013 , διέθεσε τεράστιο προϋπολογισμό για αυτό, αλλά ταυτόχρονα μείωσε τον αριθμό των στρατιωτικών μονάδων - που, όπως γράφει το Business Standard , ήταν η προβολή ισχύος της Κίνας. ακόμη και σε περιοχές μακριά από την ακτή.

Ο εκσυγχρονισμός περιελάμβανε την κατασκευή πολλών αεροπλανοφόρων, εκτός από υποβρύχια, φρεγάτες και πλοία εφόδου.

 
Top