Εκδήλωση τιμής της Ρωσίας για την Ελληνική Επανάσταση


Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Ρωσία τιμά την Ελλάδα παρουσιάζοντας τη λογοτεχνική πτυχή του ρωσικού φιλελληνισμού. Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Ρώσος πρέσβης Andrey Maslov, θα αναρτώνται τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα οι φλογεροί στίχοι διάσημων Ρώσων ποιητών που εξυμνούσαν τον ξεσηκωμό των ομόδοξων Ελλήνων εναντίον του οθωμανικού ζυγού.


Η αξιέπαινη Ρωσική πρωτοβουλία ξεκίνησε σήμερα με την ανάρτηση στο πλαίσιο της  Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, του ποιήματος του παγκοσμίου φήμης Αλεξάντρ Πούσκιν  με τίτλο: «Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε».


Όλο το μήνυμα του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey MASLOV στο Facebook:

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω την χαρά να σας ενημερώσω ότι η Πρεσβεία της Ρωσίας, με την ευκαιρία της μεγάλης Επετείου των 200 χρονών από την έναρξη του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, και στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας 2021 υπό την αιγίδα του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει τη λογοτεχνική πτυχή του ρωσικού φιλελληνισμού.

Θα αναρτούμε τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα φλογερούς στίχους διάσημων Ρώσων ποιητών εκείνης της περιόδου (στα ελληνικά), οι οποίοι διακατέχονταν από φιλελληνικά συναισθήματα και εξυμνούσαν τον ξεσηκωμό των ομόδοξων Ελλήνων εναντίον του οθωμανικού ζυγού.

Ξεκινούμε σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, με ποίημα του παγκοσμίου φήμης Αλεξάντρ Πούσκιν «Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε»:


Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε,

Και δείξε την αντρεία των παλικαριών σου,

Κι εκείνη την παλιά σου τη μανία λύσε

Του Ολύμπου και της Πίνδου, των Θερμοπυλών σου!

Σ’ αυτά τα προαιώνια βουνά, τα μαύρα,

Γεννήθηκε η νέα Ελευθερία,

Στων Αθηνών τα μάρμαρα που ‘ν’ όλο λαύρα,

Και στον αρχαίων ηγετών τα μαυσωλεία.

Η χώρα των θεών, και των ηρώων η χώρα,

Φλέγεται απ’ τη φωτιά ενός αγώνα ωραίου,

Σπάει τα δέσμα και πάει και τραγουδάει τώρα

Τυρταίο και Βύρωνα και θούρια του Φεραίου.

Αλεξάντρ Πούσκιν

1829

Μτφρ. Στρατής Πασχάλης

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts