Pax Mediterranea: Ο Μακρόν ανακοίνωσε το μεγάλο σχέδιο – Λίγοι τον κατάλαβαν (Bίντεο)

Σε μια πολύ σοβαρή και ιδιαίτερα βαρύνουσα δήλωση, που λίγοι την κατάλαβαν, προέβη το περασμένο Σάββατο ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα έθνη της Μεσογείου να συγκροτήσουν μια «Pax Mediterranea».

Απευθυνόμενος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες του συνεδρίου «Middle East Mediterranean MEM Summer Summit», ο Γάλλος Πρόεδρος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι διακατέχεται από σύνδρομο αναβίωσης ενός αυτοκρατορικού παρελθόντος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας «Pax Mediterranea» όπως την αποκάλεσε, για την υπέρβαση των συγκρούσεων και της στασιμότητας στη Μεσόγειο και τη χρήση των ενεργειακών κοιτασμάτων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της περιοχής.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε κατά έναν τρόπο μια “Pax Mediterranea”.

»Γιατί βλέπουμε μια αυτοκρατορική περιφερειακή δύναμη να επιστρέφει με κάποιου είδους φαντασιώσεις της δικής της ιστορίας και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Η ιδέα μιας «Pax Mediterranea» δεν είναι καινοφανής.

Συζητήθηκε και πριν μια δεκαετία, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ως μια μεσογειακή ένωση νοτιοευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών, εναλλακτική στη «γερμανοκρατούμενη» ΕΕ.

Ως μια συμμαχία των «λαών της θάλασσας».

Λέγεται μάλιστα ότι μεταξύ των υπερμάχων της ήταν και ο Στρος Καν, πριν «χαθεί» άδοξα από το προσκήνιο εξαιτίας της λαγνείας του.

Έχει επίσης ειπωθεί ότι η ελληνική πρωτοβουλία, επί Αλέξη Τσίπρα, της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, απηχούσε απόψεις της «Pax Mediterranea».

Η «Pax Mediterranea» στηρίζεται στην ιδέα ότι η Μεσόγειος είναι ένας ενιαίος χώρος, οι λαοί της έχουν κοινούς δεσμούς, που σφυρηλατήθηκαν και ενοποιήθηκαν στη χιλιετία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Είναι δηλαδή η κοινή ρωμαϊκή παράδοση ένα αρχαίο και σταθερό θεμέλιο για την ανασύσταση μιας βιώσιμης μεσογειακής ενότητας.

Ακόμα και λαοί που ήρθαν στη Μεσόγειο μετά την κατάρρευση ή την υποχώρηση της Ρώμης (δυτικής και ανατολικής), όπως τα γερμανικά και σλαβικά φύλα, οι Άραβες και οι Τούρκοι, επηρεάστηκαν δομικά από τον ανώτερο ρωμαϊκό κόσμο, που είχε καταστήσει επί αιώνες τη Μεσόγειο μια «ρωμαϊκή λίμνη», ειρήνης, εμπορίου, ανταλλαγής πολιτισμών, συνανάπτυξης, ευημερίας.

Βεβαίως, η επανένωση της Μεσογείου, δηλαδή η αποκατάσταση ενός ρωμαϊκού κόσμου, προϋποθέτει άμβλυνση των αντιθέσεων, θρησκευτικών, φυλετικών και πολιτισμικών, που υποδαυλίζονται από φονταμενταλιστές εξτρεμιστές και άλλους ακραίους.

Ο Ορθός Λόγος και το ισχυρό εργαλείο του ο Διαφωτισμός, αποτελούν τη μόνη ικανή συνθήκη απέναντι στη μισαλλοδοξία και στον σκοταδισμό.

H «Pax Mediterranea» δεν είναι «απάντηση» στην «Pax Ottomana» του Ιμπραήμ Καρατάς, αρθρογράφου της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Ακίτ».

Είναι η σύγχρονη έκφραση της «Pax Romana».

Είναι η απάντηση των λαών της θάλασσας στους λαούς της στέπας.

Είναι η Δύση της Ανατολής και συνάμα το κέντρο του πλανήτη.

Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποτελέσει μέρος της ή θα απωθηθεί και θα συντριβεί, όπως συνέβη και με άλλους βάρβαρους εισβολείς στο παρελθόν.

Το καθεστώς Ερντογάν δεν θα αποδεχθεί ποτέ την «Pax Mediterranea», υλοποιεί την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για μια «Pax Ottomana», είναι σαφές αυτό.

Για αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος, πολύ προσεκτικά αλλά με σαφήνεια, δήλωσε ότι ο νεο-οθωμανικός ιμπεριαλισμός αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο σε μια μεσογειακή ειρήνη.
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts