Πρόκληση Oruc Reis – Παρέμβαση της Μόσχας: Δεν στηρίζουμε την Τουρκία – Επίλυση των διαφορών μόνο με διάλογο

Η τοποθέτηση της Μόσχας στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η τουρκική NAVTEX για ρωσική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με πραγματικά πυρά.

Σε απόρριψη των ισχυρισμών ότι η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η το απόγευμα της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, στον απόηχο των αντιδράσεων για τη νέα τουρκική NAVTEX που αφορούσε ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά.

«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», σημείωσε. Η κ.  Ζαχάροβα, χαρακτήρισε επίσης προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Στην ίδια ενημέρωση η κ. Ζαχάροβα ανέφερε «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, κάτι που «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος». «Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε.

Λευκωσία: Ενημερωθήκαμε από τη Μόσχα

Για το ζήτημα πήρε θέση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος. «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex.

«Όμως», είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια