Σε αναρτήσεις μας στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην δυναμική εξέλιξη της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά το μαχητικό 5ης γενιάς J-20, το οποίο με την χρήση μετα-υλικών στην κατασκευή του ανταγωνίζεται ισοϋψώς τα μαχητικά stealth των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και τον αντιπλοϊκό πύραυλο μικρού βεληνεκούς CM-401 που αναπτύσσει ταχύτητα εξαπλάσια του ήχου. Η Κίνα με το J-20 και τον CM-401 πραγματοποίησε ένα τεράστιο άλμα στην αεροναυπηγική και πυραυλική τεχνολογία, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των ενόπλων της δυνάμεων μεταμορφώνει τις επιθετικές και αμυντικές της ικανότητες, οδηγώντας την να γίνει ένας σημαντικότατος γεωπολιτικός παράγοντας τόσο στον Ειρηνικό που θεωρείται το κατώφλι των ΗΠΑ, όσο και σε διεθνές επίπεδο.



Πριν από μερικές ημέρες το πολεμικό ναυτικό της Κίνας παρέλαβε το 12.000 τόνων stealth αντιτορπιλικό Nanchang, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επίτευγμα της κινεζικής ναυπηγικής. Το Nanchang αναφορικά με το εκτόπισμα είναι κατά τι μικρότερο από τα stealth αντιτορπιλικά της κλάσης Zumwalt των ΗΠΑ, είναι όμως ισχυρότερο αφού φέρει κελιά (σιλό) για 112 πυραύλους αντί των 80 που έχουν τα αντίστοιχα αμερικανικά αυτής της κλάσης.

Θυμίζουμε ότι τα τρία αντιτορπιλικά Zumwalt, Monsoor και Johnson είναι τα πιο προηγμένα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, συνδυάζουν ικανότητα stealth, προηγμένους αισθητήρες, υπερσύγχρονο σύστημα πρόωσης και την ικανότητα να χρησιμοποιούν drones, ελικόπτερα και πυραύλους από μια πλατφόρμα θαλάσσης. Τα πλοία αυτής της κλάσης έχουν την αποστολή να καταστρέψουν τον αντίπαλο, παραμένοντας αόρατα.



Το κινεζικό Nanchang πέραν των αντιπλοϊκών και των πυραύλων για επίγειους στόχους είναι εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, πυραύλους cruise, ενώ έχει την ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου με δυο ελικόπτερα που στεγάζονται στο υπόστεγο της πλώρης. Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού CGTN το 12.000 τόνων Nanchang έχει ίχνος ραντάρ ενός ψαροκάικου. Οι υπερθαλάσσιες επιφάνειες του πλοίου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η διατομή του ραντάρ να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και η αντανάκλαση του ραντάρ όσο το δυνατόν πιο χαμηλή.

Αυτό όμως δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πλοίου, καθώς και τα αντίστοιχα αμερικανικά έχουν τα ίδια stealth χαρακτηριστικά αναφορικά με τις επιφάνειες του πλοίου. Το ίδιο ισχύει και για την επίστρωση απορρόφησης ραντάρ στις εξωτερικές επιφάνειες και στον εξωτερικό οπλισμό. Επιπρόσθετα στο Nanchang τα καυσαέρια από το σύστημα πρόωσης ψύχονται, ώστε το πλοίο να προστατεύεται από την ανίχνευση από συστήματα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η Κίνα σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό του κόσμου μετά από αυτό των ΗΠΑ. Οι 3 κινεζικοί στόλοι καλύπτουν 14.500 χλμ ακτογραμμής, 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ θαλάσσιας επιφάνειας και εξυπηρετούνται από 215.000 άνδρες. Η δύναμη του κινεζικού ναυτικού περιλαμβάνει 50 φρεγάτες, 60 υποβρύχια, 26 αντιτορπιλικά, 60 ναρκαλιευτικά, 225 αποβατικά σκάφη, 160 αρματαγωγά, 2 αεροπλανοφόρα (το τρίτο ναυπηγείται) και 230 σκάφη περιπολίας.

Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες αξιολογούσαν την ναυπηγική και πυραυλική ικανότητα της Κίνας ως περιορισμένη και με μηδαμινό περιφερειακό αντίκτυπο, τουτέστιν χωρίς στρατηγική αξία. Όμως την τρέχουσα δεκαετία αυτή η αξιολόγηση δεν θα είναι πλέον έγκυρη. Η Κίνα έχει καταφέρει εν πολλοίς να ακυρώσει την στρατηγική αποτρεπτική ισχύ των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ο στόλος και οι πυραυλικές δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή. Οι ΗΠΑ τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για την αποτυχημένη, τελικά, πολιτική τους στην Μέση Ανατολή, την ίδια περίοδο που η Κίνα επικεντρωνόταν στην υπέρβαση της αμερικανικής υπεροχής στον Ειρηνικό, αναβαθμίζοντας με ξέφρενους ρυθμούς την στρατιωτική της ικανότητα.



Η Κίνα από τις αρχές του 21ου αιώνα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ειδικά σχεδιασμένων για να ξεπεράσουν την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία, εστιάζοντας στην ανάπτυξη όπλων που συνδυάζουν την δυτική τεχνολογία με την κινεζική σοφία, γνωρίζοντας ότι τα μέτωπα στα οποία δυνητικά θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ είναι τα θαλάσσια στενά της Ταϊβάν, η Νότια Κορέα-Ιαπωνία και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κύρια απειλή σε αυτά τα μέτωπα είναι η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ. Έτσι η Κίνα ανέπτυξε οπλικά συστήματα «anti-access/area-denial» (A2/AD, αντί-πρόσβαση/άρνηση-περιοχής) για να στοχεύουν τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις πριν αυτές φτάσουν σε πιθανά αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Κίνα στην περιοχή anti-access/area-denial (Ταϊβάν, Νότια Κορέα-Ιαπωνία, Θάλασσα της Νότιας Κίνας) είναι σε θέση να προωθήσει τα συμφέροντα της επιθετικά, οι δυνάμεις των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή πολύ δύσκολα μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Γ. Λιναρδής

πηγη
 
Top