Ήχησαν οι σειρήνες σε ομιλία του Νετανιάχου και φυγαδεύτηκε ενώ η δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome.

Εικόνες χάους στην προεκλογική ομιλία του Μ. Νετανιάνου στην πόλη Ashdod.
Σωματοφύλακες έτρεξαν και απομάκρυναν τον του Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του στο νότιο Ισραήλ, όταν ήχησαν σειρήνες αεράμυνας 

Την στιγμή που έβγαζε λόγο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πυραύλους από την Γάζα κατά της Ισραηλινής πόλης Ashdod, αναγκάζοντας τον Ισραηλινό ηγέτη να αποχωρήσει με την συνοδεία του, με σκοπό να τον οδηγήσουν σε καταφύγιο.

Οι δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους Παλαιστίνιους αναχαιτίστηκαν απο το  αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος).
Το οπλικό σύστημα - «κλειδί» στην αντιπαράθεση Ισραήλ - Χαμάς είναι το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος), που έχει αναλάβει την προστασία στόχων στο ισραηλινό έδαφος από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύονται εναντίον του. Δεν πρόκειται για ένα αντίστοιχο των Patriot, των S-300 και των Arrow, αλλά για ένα σύστημα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της περιοχής και σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες μικρής εμβέλειας (όχι βαλλιστικούς πυραύλους) και πυρά πυροβολικού.

Το Iron Dome «γεννήθηκε» το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις 4.000), με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη Rafael Advanced Defense Systems η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Το Iron Dome ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.

Στην παρούσα σύγκρουση, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων. Ιδιαίτερη δραστηριότητα έχει αναλάβει η πυροβολαρχία που προστατεύει το Τελ Αβίβ, η οποία εγκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα - και μάλιστα το «βάπτισμα πυρός» της ήταν έκπληξη, καθώς εθεωρείτο πως η πόλη ήταν εκτός εμβέλειας πυραυλικών επιθέσεων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Iron Dome αποτελεί μία «αποτελεσματική και πρωτοποριακή φορητή λύση» απέναντι σε επιθέσεις μικρής εμβέλειας ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με εμβέλεια μέχρι 70 χιλιομέτρων, υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν πύραυλο αναχαίτισης με ειδική κεφαλή για την γρήγορη κατασκευή στόχων εν πτήσει, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές. Η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως «οικονομικό»
Πρόκειται για εικόνες που βλέπουμε πρώτη φορά δημόσια σε ομιλία ανώτατου Ισραηλινού Αξιωματούχου https://twitter.com/i/status/1171495699088723969


Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts