Ο Σόρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην ιστορία και τώρα η ΜΚΟ του έχει βάλει στο μάτι ...
Η Ουκρανική Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών εξέδωσε πρόσφατα την πρώτη άδεια εισαγωγής ιατρικής κάνναβης στην Ουκρανία, μετά την επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο. Αρκετοί οργανισμοί έχουν ασκήσει πιέσεις για τουλάχιστον μερική νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια - οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζονται από τον Τζορτζ Σόρος. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Η Ουκρανική Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών εξέδωσε πρόσφατα την πρώτη άδεια για την εισαγωγή ιατρικής κάνναβης στην Ουκρανία, το έγγραφο εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με την ουκρανική ειδησεογραφική πύλη RBC .
Στην Ουκρανία, ο νόμος για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Αύγουστο του 2024. Αυτός επιτρέπει τη διανομή φαρμάκων με βάση την κάνναβη για ιατρικούς, επιστημονικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Όπως έχει τεκμηριώσει το Remix News στο παρελθόν, η ιατρική και νόμιμη μαριχουάνα δεν είναι τόσο καλοήθης όσο προωθείται και έχει μόνο συμβάλει στην τροφοδότηση της κρίσης των ναρκωτικών και της ψυχικής υγείας στις χώρες όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί.
Όπως ανέφερε το V4NA, αρκετοί οργανισμοί ασκούν πιέσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, τουλάχιστον εν μέρει, στην Ουκρανία εδώ και χρόνια. Το καλοκαίρι του 2022, κατατέθηκε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των προϊόντων ιατρικής μαριχουάνας στην Ουκρανία, όταν ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανακοίνωσε ότι το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της διανομής φυτών κάνναβης για ιατρικούς, βιομηχανικούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση των ασθενών σε προϊόντα με βάση την κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου και της διαταραχής μετατραυματικού στρες που προκαλείται από τον πόλεμο.
«Κατανοούμε τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην ψυχική υγεία. Μπορούμε να δούμε πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη ως αποτέλεσμα αυτού του αντίκτυπου. Και καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή», έγραψε ο υπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Η χώρα διοργανώνει «πορείες κάνναβης», πορείες που ζητούν νομιμοποίηση, από τη δεκαετία του 2000, αλλά το ζήτημα εξελίχθηκε σε σοβαρές προσπάθειες άσκησης πίεσης μόνο πριν από λίγα χρόνια. Ο Πρόεδρος Ποροσένκο έγινε η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή τη διαδικασία, μαζί με την τότε Υπουργό Υγείας Ουλάνα Σουπρούν, η οποία πέρασε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να πείσει τους Ουκρανούς ότι η νομιμοποίηση ήταν «μια συνήθης πρακτική στις πολιτισμένες χώρες».
Αρκετοί οργανισμοί ασκούν έντονη πίεση στην Ουκρανία για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, εξυπηρετώντας προφανώς τα συμφέροντα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών παικτών.
Η Ουκρανή Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Όλχα Στεφανίσινα, μία από τους εμπνευστές του νομοσχεδίου, ήταν άμεση συνεργάτιδα της πρώην υπουργού Υγείας Ουλάνα Σουπρούν. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ασθενείς της Ουκρανίας», με μηνιαίο μισθό 70.000 γρίβνα (περίπου 1.800 ευρώ). Η ουκρανική ειδησεογραφική πύλη Klymenko Time επισημαίνει ότι αυτός θεωρείται ένας αρκετά καλός μισθός στην Ουκρανία. Όπως γράφουν, η οργάνωση «Ασθενείς της Ουκρανίας» άσκησε ενεργά πιέσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.
Όπως ακριβώς και η οργάνωση 100% Life, της οποίας ο επικεφαλής, Ντμίτρο Σερεμπέι, συνεργάστηκε προηγουμένως με την Όλχα Στεφανίσινα στον οργανισμό «Ασθενείς της Ουκρανίας» και ηγήθηκε αρκετών κοινών έργων και εκδηλώσεων με την Ουλάνα Σούπρον.
Η δημοσιογράφος-ρεπόρτερ Γιανίνα Σοκολόβα, γνωστή για τις δυσάρεστες, δύσκολες ερωτήσεις της και για τα ντροπιαστικά δημόσια πρόσωπα, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία για τη νομιμοποίηση. Το Klymenko Time αποκάλεσε τη Σοκολόβα την κύρια προπαγανδίστρια του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Αυτό που έχουν κοινό οι οργανισμοί Patients of Ukraine, 100% Life και η καμπάνια της Yanina Sokolova είναι ότι όλοι υποστηρίζονται από το Ουκρανικό Ίδρυμα Διεθνούς Αναγέννησης του Αμερικανού χρηματοοικονομικού ολιγάρχη George Soros, ενός καταδικασμένου εμπόρου insider .
Το ταμείο που ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, επιβλέπει επίσης ένα ειδικό πρόγραμμα δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνουν χρηματοδότηση όλοι αυτοί οι ακτιβιστές και οι εκστρατείες τους για την υποστήριξη της κάνναβης. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Σόρος του 2019, το 23,85% των 335 εκατομμυρίων γρίβνιων που διατέθηκαν στην Ουκρανία δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα δημόσιας υγείας. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 80 εκατομμύρια γρίβνιες (πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ), γράφει το Klymenko Time.
Οι Ουκρανές επιμελήτριες του προγράμματος είναι η Βικτόρια Τιμόσεβσκα και η Ολένα Κουτσέρουκ από το Ίδρυμα Σόρος. Η Τιμόσεβσκα άσκησε πιέσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και το αντίστοιχο νομοσχέδιο το 2016. Η Κουτσέρουκ άρχισε να εργάζεται στο πρόγραμμα «Συνεργασία Ανατολής-Δύσης Χωρίς Σύνορα», ένα από τα πρώτα έργα του Σόρος στην Ουκρανία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το προσωπικό του γραφείου υπέβαλε αίτηση για την ευρωπαϊκή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα για τη Μείωση της Βλάβης από τη Χρήση Ναρκωτικών.
Ο Σόρος είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές στον κόσμο της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και της χαλάρωσης των νόμων κατά των σκληρών ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δαπάνησε τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες σε προσπάθειες νομιμοποίησης της μαριχουάνας .
Την εποχή που υποστήριζε αμέτρητες ΜΚΟ παγκοσμίως που αγωνίζονταν για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, ο Τζορτζ Σόρος έγινε επίσης ένας από τους σημαντικότερους μετόχους της αμερικανικής πολυεθνικής χημικής, γεωργικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto (η Monsanto συγχωνεύτηκε με τη γερμανική Bayer AG το 2018).
Η Monsanto καλλιεργούσε ήδη καλαμπόκι και σόγια στην Ουρουγουάη εδώ και χρόνια, αλλά η εταιρεία έκανε επίσης ενεργά έρευνα για την THC, τη δραστική ουσία της μαριχουάνας. Παρεμπιπτόντως, στον Σόρος πιστώνεται επίσης η βοήθεια στη διάδοση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ουρουγουάη και η πίεση για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Ένας οργανισμός που χρηματοδότησε αφειδώς, η Drug Policy Alliance, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2013, ο πρόεδρος της Drug Policy Alliance καυχήθηκε: «Στην Ουρουγουάη παίξαμε κρίσιμο ρόλο, καθώς βοηθήσαμε στον συντονισμό μιας εκστρατείας δημόσιας εκπαίδευσης. Υπήρξε στενή συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Χοσέ Μουχίκα, τον οποίο συναντήθηκα προσωπικά».
Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της χώρας είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Σόρος στη Νέα Υόρκη λίγο πριν επιστρέψει στη χώρα του και έπεισε τη Γερουσία να νομιμοποιήσει το ναρκωτικό, καθιστώντας την την πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που το έκανε. Οργανισμοί που υποστηρίζονται από τον Σόρος φέρεται να έριξαν εκατομμύρια σε μια διαφημιστική καμπάνια που διεξήχθη σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επηρεάσουν το κοινό ώστε να υποστηρίξει τη νομοθεσία υπέρ της κάνναβης.
Όλα αυτά έγιναν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, με το 58 έως 66 τοις εκατό των Ουρουγουανών να είναι αντίθετοι στη νομιμοποίηση της πώλησης μαριχουάνας , ενώ μόνο το 24 έως 29 τοις εκατό υποστήριξε τη νομιμοποίηση.
Η βιομηχανία μαριχουάνας έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δύο ερευνητικές εταιρείες, η Arcview Market Research και η BDS Analytics, εκτίμησαν ότι τα έσοδα της παγκόσμιας βιομηχανίας κάνναβης θα μπορούσαν να αυξηθούν από 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και σε περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Άλλοι αναλυτές, όπως η Cowen Inc., εκτιμούν ότι με τη νομιμοποίηση, η παγκόσμια βιομηχανία θα μπορούσε να φτάσει σε πωλήσεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026.
Ταυτόχρονα, η ουκρανική ειδησεογραφική πύλη Klymenko Time επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι εταιρείες κάνναβης χρειάζονται νέες αγορές για περαιτέρω ανάπτυξη, για τις οποίες η Ουκρανία θα παρείχε μια καλή ευκαιρία.
Καναδικές και αμερικανικές εταιρείες έχουν επίσης εδώ και καιρό βάλει στο μάτι την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως έγραψαν: «Πολλή κάνναβη θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στα τσερνοζέμ μας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να εξαχθεί ως ακατέργαστο προϊόν. Και η προστιθέμενη αξία θα προερχόταν από την επεξεργασία σε άλλες χώρες».
Ο Σόρος έβλεπε τους Ουκρανούς ως κρέας για τα κανόνια ήδη από τη δεκαετία του 1990.
Ο Σόρος έχει μια μακρά και βαθιά ιστορία στην Ουκρανία που ξεπερνά κατά πολύ τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης, που συχνά παρουσιάζεται ως ουμανιστής, προώθησε μια σκληρή γεωπολιτική στρατηγική στο άρθρο του του 1993 με τίτλο «Προς μια Νέα Παγκόσμια Τάξη: Το Μέλλον του ΝΑΤΟ». Στο άρθρο, περιγράφει πώς οι Ανατολικοευρωπαίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «ανθρώπινο δυναμικό» στις επερχόμενες συγκρούσεις, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στις δυτικές χώρες, κάτι που ο Σόρος υποστηρίζει ότι η Δύση δεν θα ανεχθεί πολιτικά, σε αντίθεση με την Ανατολική Ευρώπη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κληθούν να ενεργήσουν ως ο αστυνόμος του κόσμου. Όταν ενεργούν, θα ενεργούν σε συνεργασία με άλλους. Παρεμπιπτόντως, ο συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού από την Ανατολική Ευρώπη με τις τεχνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό της Συνεργασίας, επειδή θα μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας σακουλών με πτώματα για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ο οποίος αποτελεί τον κύριο περιορισμό στην προθυμία τους να δράσουν. Αυτή είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην επικείμενη παγκόσμια αταξία», έγραψε ο Σόρος στο άρθρο.
Ο Σόρος αναγνωρίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία όρεξη για «σακούλες για πτώματα», αλλά η δήλωσή του υποδηλώνει έμμεσα ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι μπορούν να καλύψουν αυτόν τον ρόλο.
Αυτό που περιέγραψε ο Σόρος φαίνεται να εκτυλίσσεται ακριβώς όπως είχε προβλέψει σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπλισμένοι με οπλισμό υψηλής τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την ενεργή αντιμετώπιση της Ρωσίας, την οποία ο Σόρος είχε ήδη φοβηθεί ότι θα γινόταν ένα εθνικιστικό έθνος αντίθετο στην παγκόσμια τάξη που προωθούσε το 1993. Το γεγονός ότι ο Σόρος είχε ήδη δει τις δυνατότητες αυτού που θα μπορούσε να παράγει αυτή η συμβιωτική αντιστοιχία στο πεδίο της μάχης δεκαετίες νωρίτερα πιθανότατα θα ενισχύσει τη φήμη του ως υπολογιστικού - και ίσως αδίστακτου - στρατηγικού στοχαστή.
Όπως προέβλεψε ο Σόρος, η ουκρανική κοινωνία φαίνεται να ανέχεται τον υψηλό αριθμό νεκρών στην τρέχουσα σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ έχασαν 58.220 ανθρώπους σε διάστημα περίπου 10 ετών, και όμως, ο πόλεμος γνώρισε έντονη αντίθεση από το αμερικανικό κοινό. Παρά τον πολύ υψηλότερο αριθμό νεκρών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, η ουκρανική κοινωνία έχει δει ελάχιστες διαμαρτυρίες.
Η έλλειψη διαμαρτυριών στην Ουκρανία μπορεί επίσης να βοηθηθεί από το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας των πολιτών, έχει απαγορεύσει τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, έχει ακυρώσει όλες τις εκλογές και μάλιστα έχει θέσει εκτός νόμου τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ένας άλλος βασικός παράγοντας στην οπτική της κοινωνίας για τη σύγκρουση είναι ότι ο πόλεμος διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά ενθαρρυντικό παράγοντα για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Η αγορά ναρκωτικών στην Ουκρανία αναπτύσσεται με πρωτοφανή ρυθμό
Ο σύγχρονος πόλεμος γεννά ναρκομανείς, και στην Ουκρανία, η χρήση ναρκωτικών στην πρώτη γραμμή είναι ευρέως διαδεδομένη και αυξάνεται.
Οι Ουκρανοί στρατολόγοι συνήθως στρατολογούν ενεργούς ή πρώην χρήστες ναρκωτικών στον στρατό, οι οποίοι στρατολογούνται χωρίς την κατάλληλη ιατρική εξέταση, και σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διατηρήσουν τον εθισμό τους στην πρώτη γραμμή, όπου το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μεγάλη επιχείρηση.
Πολλοί στρατιώτες που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή χρησιμοποιούν ναρκωτικά ως μέσο διαφυγής, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν για να χαλαρώσουν μετά από άγρυπνες νύχτες που πέρασαν υπό συνεχή πυρά πυροβολικού.
Άλλοι απλώς βαριούνται. Κάποιοι χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς βρίσκονται σχεδόν συνεχώς σε κατάσταση έντασης και απειλητική για τη ζωή τους. Η πρώτη γραμμή έχει γίνει μια επικερδής αγορά για άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών.
Από πολλές απόψεις, η Ουκρανία μετατρέπεται σε μια ανοιχτή αγορά ναρκωτικών, με τα ναρκωτικά να προωθούνται εντός και εκτός συνόρων. Όπως πάντα, λίγοι επωφελούνται από αυτήν την εξέλιξη, ενώ πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν.
COMMENTS