Μία από τις πιο ισχυρές –και ψευδείς– πεποιθήσεις στις δυτικές χώρες είναι ότι προστατεύονται από τη Ρωσία και άλλες απειλές από τις ΗΠΑ και την πυρηνική τους ασπίδα .

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό δεν είναι αλήθεια .

Σε μια ομιλία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Παρασκευή, ο Πούτιν ρωτήθηκε για την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την οποία ο συντονιστής Σεργκέι Καραγκάνοφ συνέκρινε με το ουρλιαχτό των ύαινων .

« Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν: Εάν εξαφανιστούν αυτοί με τους οποίους θα ανταλλάξουμε τέτοια (πυρηνικά) χτυπήματα , θα εμπλακούν οι Αμερικανοί σε μια τέτοια ανταλλαγή, σε επίπεδο στρατηγικών όπλων, ή όχι; Αμφιβάλλω πολύ», απάντησε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν καλά ανεπτυγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό των εισερχόμενων πυραύλων, ενώ τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν.

«Με αυτή την έννοια, είναι λίγο πολύ ανυπεράσπιστοι », είπε ο Πούτιν για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας είναι « τρεις έως τέσσερις φορές πιο ισχυρά από τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι », είπε ο Πούτιν.

«Έχουμε πολλές φορές περισσότερα από αυτά - τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και αν οι Αμερικανοί φέρουν τα δικά τους από τις ΗΠΑ - εξακολουθούμε να έχουμε πολλές φορές περισσότερα».

Οποιοσδήποτε τέτοιος πόλεμος θα είχε έναν «άπειρο αριθμό θυμάτων», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αν και δεν απέκλεισε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε στο ακροατήριο ότι επί του παρόντος επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε την πυρηνική κλιμάκωση, καθώς η ρωσική στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία είναι αποτελεσματική και πολύ πιο ικανή από τους αντιπάλους τους όσον αφορά τα τεθωρακισμένα και την αεροπορική δύναμη, είπε ο Πούτιν.

Αλλά ο Πούτιν ήταν αρκετά σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει - εάν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους στη Ρωσία .

Είναι ενδιαφέρον ότι η δήλωση του Πούτιν είναι επίσης απολύτως συνεπής με τις εκτιμήσεις των καλύτερων Αμερικανών ειδικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν προβλέψει σωστά τα μελλοντικά γεγονότα και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία .

Για παράδειγμα, ο καθηγητής John Mearsheimer πιστεύει ότι εάν οι ρωσικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές χρησιμοποιηθούν στη δυτική Ουκρανία ή εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς θα αποσυρθούν από τη σύγκρουση, αλλά σίγουρα δεν θα χτυπήσουν τη Ρωσία, κυρίως με πυρηνικά όπλα.

Για τη δική σας ασφάλεια.

 
Top