Η μεγάλη Αμερικανική αεροναυτική κινητοποίηση στις ακτές της Φλόριντα ήρθε ως απάντηση στην παρουσία της ρωσικής φρεγάτας κλάσης 22350 Admiral Gorshkov, εξοπλισμένης με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, και του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen-M, Kazan. Αυτά τα ρωσικά πλοία βρέθηκαν 30 και 80 ναυτικά μίλια αντίστοιχα από τις ακτές της Φλόριντα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος στην «αυλή» των ΗΠΑ.

Αμερικανική Αντίδραση

Στην περιοχή επιχειρούσαν τα εξής αμερικανικά και συμμαχικά πλοία:

USS Donald Cook (DDG-75): Αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

USS Truxtun (DDG-103): Αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

USCGC Stone (WMSL-758): Σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

HMCS Ville de Québec: Καναδική φρεγάτα κατηγορίας Halifax.

Άγνωστο αμερικανικό κυβερνητικό πλοίο (MMSI 366999999).

Παράλληλα, δύο αεροσκάφη P-8 Poseidon και ένα KC-135 Stratotanker πετούσαν στην περιοχή, αναζητώντας το ρωσικό υποβρύχιο.

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov μετέβη στην Κούβα, ενώ το υποβρύχιο Kazan εντοπίστηκε μόλις σήμερα περίπου 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Φλόριντα. Υπήρχαν αναφορές για ανάδυση του υποβρυχίου, κάτι που επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση όλων των αισθητήρων και των όπλων του, ένδειξη προθυμίας της Ρωσίας να κλιμακώσει την κατάσταση.

Ρωσικά Οπλικά Συστήματα

Τα Yasen-M υποβρύχια, όπως το Kazan, μπορούν να επιτεθούν σε παράκτιους στόχους χρησιμοποιώντας πυραύλους Oniks με βεληνεκές 320 ναυτικά μίλια, Kalibr με βεληνεκές 1.600 ναυτικά μίλια, και υπερηχητικούς Zircon με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα 8 Mach. Αυτή η ικανότητα καθιστά το υποβρύχιο μια σοβαρή απειλή για την περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Kazan και η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτέλεσαν γυμνάσια υψηλής ακρίβειας στον Ατλαντικό Ωκεανό, περιλαμβάνοντας βολές πυραύλων Zircon, Kalibr, και Oniks σε εικονικούς στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 600 χιλιομέτρων.

Αυτή η ενέργεια της Ρωσίας έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για παροχή ρωσικών οπλικών συστημάτων «στους εχθρούς της Δύσης», προκειμένου να επιφέρουν πλήγματα με ρωσικά όπλα στην επικράτεια των δυτικών χωρών. Η κατάσταση αυτή δείχνει την αυξανόμενη ένταση και την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και στρατηγική προετοιμασία από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


 
Top