Η πολιτικός της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η οποία έχει την υποστήριξη του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οδεύει προς τη νίκη στον επαναληπτικό γύρο για την προεδρία με 62,74% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 32,18% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.

Ο νυν πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SDSM), έχει λάβει προς το παρόν το 30,37% των ψηφοφόρων.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα ξεπεράσει το 40% και με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η προϋπόθεση για την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών.

 
Top