Η στασιμότητα στην άφιξη της δυτικής βοήθειας και η καταστροφική κατάσταση στην περιοχή του 
Χάρκοβο , σε συνδυασμό με τη γενική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ώθησαν τον ουκρανικό στρατό στη σκοτεινή αγκαλιά των ναρκωτικών και του αλκοόλ.

Το αλκοόλ είναι εντελώς απαγορευμένο στο Ντονμπάς , αλλά παρόλα αυτά, με τη βοήθεια στρατιωτών, εθελοντών, λαθρεμπόρων και δημοσιογράφων, φτάνει ανεμπόδιστα στην πρώτη γραμμή.

Η πύλη Daily Beast αναφέρει τις μαρτυρίες αρκετών Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν αυτό που εικάζεται εδώ και καιρό - οι «υπερασπιστές» της Ουκρανίας χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες, τις οποίες αγοράζουν μέσω ύποπτων διαδικτυακών εταιρειών που διοικούνται από την ουκρανική μαφία.

Μερικοί είναι τόσο μεθυσμένοι ή ναρκωμένοι που σκοτώνουν τυχαία πολίτες και συναδέλφους τους στρατιώτες.

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών εγγράφηκε στο στρατό - αλλά πολλοί δεν είχαν κρατήσει ποτέ όπλο στα χέρια τους μέχρι τότε.

Ο ενθουσιασμός μειώθηκε καθώς αυξάνονταν τα θύματα, με καθυστερήσεις στην παράδοση της δυτικής βοήθειας, ατελείωτες παραμονές στο μέτωπο χωρίς άδεια και αναγκαστική κινητοποίηση και η κατάχρηση παράνομων ουσιών –έκσταση, αμφεταμίνες, μαριχουάνα και αλκοόλ– εκτινάχθηκε στα ύψη.

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς στο Κίεβο , που επιμένουν ότι θα «νικήσουν», οι στρατιώτες στο Ντονμπάς λένε ότι η χώρα χάνει τον πόλεμο.

Ένας από τους στρατιώτες, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χωρίζονται μεταξύ εκείνων που «αναγκάστηκαν να ενταχθούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν στο μέτωπο» και εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν.

«Πίνουν γιατί, όταν βρεθούν στη γραμμή του πυρός, αρχίζουν να αναρωτιούνται όχι μόνο ποιον να σκοτώσουν, αλλά και πώς να μείνουν ζωντανοί. Όταν επιστρέφουν, θέλουν να ανακουφίσουν αυτό το άγχος και τότε η τιμή του αλκοόλ δεν είναι πλέον σημαντική», εξήγησε.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, περίπου το 40 τοις εκατό των ενεργών στρατιωτών (ηθελημένα ή άθελά τους) μεθάνε.

Πολλοί στρέφονται σε αμφεταμίνες και μεθαδόνη για να μείνουν ξύπνιοι για μέρες.

«Όλοι το χρησιμοποιούν, κάθε μέρα», εξήγησε ένας άλλος στρατιώτης, ο οποίος παρουσιάστηκε ως Valerij .

Η τιμή των φαρμάκων κυμαίνεται από 20 έως 50 δολάρια το γραμμάριο . Κατά μέσο όρο, οι Ουκρανοί καταναλώνουν περίπου μισό γραμμάριο την ημέρα.

Συν το αλκοόλ. Κάτι που, σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες, οδηγεί σε καταστάσεις όπου ένας μεθυσμένος στρατιώτης σκοτώνει δύο από τους συντρόφους του και έναν σκύλο. Ο άλλος σκότωσε κατά λάθος δύο πολίτες και έναν αστυνομικό…

Ο Valerij παραδέχεται ότι χρησιμοποιούσε αμφεταμίνες τακτικά, καθώς συνέβαινε συχνά να ήταν σε εκ περιτροπής από πέντε έως 25 ημέρες χωρίς ανάπαυση. Ένα άλλο «αγαπημένο» ναρκωτικό μεταξύ των Ουκρανών είναι το ecstasy, το οποίο, όπως όλα τα άλλα, αγοράζεται μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων της μαφίας.

Ο Valerij, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις αρχές του έτους, παραπονέθηκε ότι απολύθηκε από το στρατό χωρίς χρηματική βοήθεια, μετάλλια ή στρατιωτική κάρτα. Δεν λαμβάνει μισθό ή κοινωνική βοήθεια. Πρέπει να πληρώσει ο ίδιος περισσότερα από 6.000 δολάρια για μια επέμβαση που θα του επέτρεπε να περπατήσει ξανά .

Επειδή δεν έχει αυτά τα χρήματα, λέει ότι υποφέρει συνεχώς από πόνους, οπότε στρέφεται στο αλκοόλ. «Με βοηθά να χαλαρώσω, να ηρεμήσω και να ξεχάσω».

Το ψυχιατρείο στο Χάρκοβο είναι γεμάτο από τραυματίες στρατιώτες. Ένας από αυτούς - ο Andrej , έμεινε χωρίς πόδια. Ως εθισμένος για πολλά χρόνια, έχει ακόμα επαφές με εμπόρους και προμηθεύει άλλους ασθενείς με έκσταση και μαριχουάνα, ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμες προσπαθούν να μην παρατηρήσουν τίποτα από αυτά.

Η έκσταση, λέει, βοήθησε τον ίδιο και άλλους ασθενείς να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Μετά από ένα κακό «ταξίδι» στράφηκε στο αλκοόλ, οπότε τώρα είναι νευρικός και τεταμένος. Λέει επίσης ότι δεν υπάρχει ψυχολογική ή άλλη βοήθεια από τις αρχές.

«Το χειρότερο πράγμα είναι ο φόβος, δεν φεύγει ποτέ», είπε.

 
Top