Πρόκειται για περιστατικό που είχε λάβει χώρα το 2022 το οποίο οι Αλβανοί το “τραβάνε” με στόχο την ποινική δίωξη των Ρώσων.

Ρωσία είχε βομβαρδίσει το 2022 το προξενείο της Αλβανίας στην Ουκρανία, με πλάνα να δίνονται στην δημοσιότητα τώρα, επιθυμώντας πλέον την ποινική δίωξη της Μόσχας για το θέμα αυτό.  

Η αλβανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να τεκμηριώσει με νομικά στοιχεία την καταστροφή του αλβανικού προξενείου στην Ουκρανία από ρωσική αεροπορική επίθεση, αναφέρουν ΜΜΕ στα Τίρανα.

Από αλβανικές πηγές που γνωρίζουν αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και ακολουθήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιγκλί Χασάνι, είναι γνωστό ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, της Αλβανικής Γενικής Εισαγγελίας και της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αλβανικής εισαγγελίας Ολσιάν Τσέλα έστειλε πριν από λίγες ημέρες στον Ουκρανό ομόλογό του Άντριου Κοστίν, αίτημα ενημέρωσης σχετικά με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που ζητά η αλβανική πλευρά.

Στην πρώτη επιστολή σύμφωνα με το Top Channel, ο Αλβανός Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει: «Το αίτημα αυτό ακολουθεί την παραπομπή του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών. Αναζητούμε πληροφορίες για την εξέλιξη της διαδικασίας της 9.11.2022 που καταχωρήθηκε στην Εισαγγελία της Περιφέρειας Χαρκόβου, σχετικά με την επίθεση της 6ης Μαρτίου 2022, όπου το Προξενείο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, καθώς και η κατοικία του Προξένου κ. Σάρκιν Ομάρωφ, υπήρξε αντικείμενο επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους».

Υπενθυμίζουμε την αεροπορική επίθεση στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι το 1999 από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με ένα θέμα που αποτελεί ακόμα και σήμερα "αγκάθι" στις σχέσεις με την Κίνα.

Η σύγκρουση Ρωσίας και Αλβανίας στον ΟΗΕ

Το πρώτο τέτοιο αίτημα της Αλβανίας ήρθε μετά την υποστήριξη υπέρ της Ουκρανίας από τα Τίρανα ως συμμετέχουσα χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Ρώσου πρέσβη στο συμβούλιο.

Η Αλβανία και η Ρωσία συγκρούστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Ρώσος εκπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια σύγκρινε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, κατηγορώντας τη Δύση για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Αλβανός πρέσβης στον ΟΗΕ Φερίτ Χότζα απάντησε, αναφέροντας ότι “δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλισμός με τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται τώρα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία σε τμήματα της Ουκρανίας και του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο είναι μια «ανεξάρτητη χώρα που έχει αναγνωριστεί από τα μισά Ηνωμένα Έθνη».

Η ουσία τώρα είναι ότι η Αλβανία και ο Ράμα θέλει να στείλει τον Πούτιν στο Διεθνές δικαστήριο για το θέμα αυτό, ενώ η ρωσική εμπλοκή στο σερβικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μεγαλώνει καθημερινά πλέον, λόγω και της σερβικής πλευράς της Βοσνίας, η οποία κινείται προς ανεξαρτησία.

πηγη

 
Top