Η υποδοχή του Ελληνικού στρατού στην Πάνορμο της Μικράς Ασίας το 1920 αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Ιστορικό Πλαίσιο

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 όρισε την παραχώρηση εδαφών της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός στρατός προχώρησε στην κατάληψη διάφορων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Πανόρμου, μια πόλη με έντονη ελληνική παρουσία.

Η Άφιξη του ΣτρατούΗ άφιξη του Ελληνικού στρατού στην Πάνορμο χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον τοπικό ελληνικό πληθυσμό. Οι κάτοικοι της πόλης, που για χρόνια ζούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, έβλεπαν την άφιξη του στρατού ως ελπίδα για την ένωση με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Η Υποδοχή

Οι σκηνές της υποδοχής ήταν συγκινητικές. Οι κάτοικοι της Πανόρμου βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ελλάδας. Διοργανώθηκαν γιορτές και τελετές για να τιμήσουν τους στρατιώτες, με τους τοπικούς ιερείς να τελούν δοξολογίες και ευχαριστίες.

Σημασία της Στιγμής

Η υποδοχή του Ελληνικού στρατού στην Πάνορμο ενίσχυσε την ελπίδα και το ηθικό του τοπικού πληθυσμού, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ελληνική υποστήριξη. Ωστόσο, αυτή η περίοδος συνοδεύτηκε και από εντάσεις και συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις, που δεν δέχονταν τις αποφάσεις της Συνθήκης των Σεβρών.

Η στιγμή αυτή παραμένει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο της επιθυμίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας για απελευθέρωση και ενσωμάτωση με την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια τραγική υπενθύμιση των επερχόμενων γεγονότων που θα οδηγούσαν στην Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

 
Top