Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ουκρανία - Οι Βρετανοί υπερβαίνουν την κόκκινη γραμμή που οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να περάσουν


Οι Βρετανοί σχεδιάζουν να εφοδιάσουν το Κίεβο με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου οι Ουκρανοί να πλήξουν στόχους στην Κριμαία

Οι Βρετανοί παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά και η εμπλοκή τους στο μέτωπο της Ουκρανίας τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Συζητούν ενεργά να στείλουν στο καθεστώς Zelensky πυραύλους Harpoon βεληνεκούς 240 χιλιομέτρων και Storm Shadow, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 560 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Times, George Grylls ο οποίος επικαλείται πηγές στους αμυντικούς κύκλους της Ουκρανίας, το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς για να χτυπήσει στόχους εντός της Κριμαίας.

Πηγές στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν ότι το Κίεβο επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του αριθμού των πυραύλων που θα μπορούσε να στείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία.

Επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης

Τα δύο μέρη διεξάγουν αυτές τις συζητήσεις παρά τις ανησυχίες ότι τα διασυνοριακά χτυπήματα θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, ανέφεραν οι Times.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας θα επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βάθη των κατεχόμενων εδαφών, δηλαδή στην Κριμαία.

Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Zelensky στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να παραδώσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Δεν αναφέρθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Ο Sunak δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει και μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Harpoon και Storm Shadow

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon έχουν βεληνεκές περίπου 240 χιλιόμετρα.

Μπορούν να προσαρμοστούν για να χτυπήσουν επίγειους στόχους.

Οι πύραυλοι αεροσκαφών Storm Shadow είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και περίπου 560 χιλιομέτρων.

Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο βάθος της εμπλοκής, καθώς η Ουάσιγκτον προμηθεύει το Κίεβο με βλήματα μικρότερου βεληνεκούς.

Τα όπλα των ΗΠΑ

Έχει αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αξίας 2,175 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει πυραύλους υψηλής ακρίβειας και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα HAWK, καθώς και άλλα πυρομαχικά και όπλα.

Αργότερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έκαναν γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν απαγόρευσαν στις ουκρανικές αρχές να χρησιμοποιούν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που περιλαμβάνονταν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για να πλήξουν στόχους εντός της Κριμαίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» και θα γίνουν μέρος της σύγκρουσης εάν η Ουάσιγκτον αρχίσει να προμηθεύει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση

Επιπλέον οι ΗΠΑ στέλνουν ένα νέο πακέτο όπλων αξίας σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποτελείται από αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, τις λεγόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB) με βεληνεκές κρούσης 150 χιλιομέτρων και επίσης αντιαρματικά Claymore.

Οι ΗΠΑ ωθούν το καθεστώς Zelensky να διαπράξει εγκλήματα πολέμου με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που περιλαμβάνει νάρκες κατά προσωπικού, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελθείσα βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι τα κεφάλαια θα διοχετευθούν στην αιματοχυσία.

«Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει σε 30.000 τον αριθμό των Ουκρανών που πρόκειται να εκπαιδευθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό με αυτά που πιστεύουν ότι είναι ισχυρά όπλα και εκπαιδεύοντας τα στρατεύματά του. Με την απερίσκεπτη υποστήριξή τους προς τους νεοναζί του καθεστώτος του Κιέβου, οι δυτικοί ηγέτες έχουν ξεπεράσει ακόμα και κάθε αδιανόητο όριο», είπε η Zakharova.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts