Μνημόσυνο για Κ. Κατσίφα, Α. Γκούμα και ήρωες του '40 στην Αστόρια (βίντεο)

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πολύ βαρύ κλίμα και με την παρουσία αρκετών ομογενών τελέστηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου το μνημόσυνο των ηρώων του Επους του '40 και των εθνομαρτύρων Κωνσταντίνου Κατσίφα και Αριστοτέλη Γκούμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου «Πύρρος» κ. Κωνσταντίνο Τσιούρη, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών Αμερικής, κ. Κατερίνα Τσιούρη, καθώς και στον κ. Βίκτωρα Γκόρο, πρόεδρο Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης.

Το μυστήριο τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες μάχες που έγιναν στη Βόρειο Ηπειρο ενάντια στους κατακτητές και το μεγάλο ΟΧΙ από μια χούφτα Ελλήνων που εμπόδισε τους εχθρούς να καταλάβουν την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, δεν έφυγε, έρχεται να μας αφυπνίσει, να μας θυμίσει πως δεν χάνονται εύκολα οι πατρίδες, δεν υποστέλλεται η σημαία του έθνους, έπεσε για την πατρίδα και την Ορθόδοξη πίστη.

Ερχεται να θυμίσει την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου και το πατριωτικό αίσθημα.

Είναι και θα παραμείνει αιώνιο σύμβολο.

Μνημόσυνο για Κ. Κατσίφα, Α. Γκούμα και πεσόντες του '40 στην Αστόρια, Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2020. Φωτογραφία: Ε.Κ./Μαριάννα Στεφάνου


Ο Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε άνανδρα από Αλβανούς εθνικιστές. Του είχαν ζητήσει επιθετικά το λόγο διότι χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα ενώ βρίσκεται στην Αλβανία και ο Αριστοτέλης τους απάντησε ότι είναι Έλληνας και ότι αυτή είναι η μητρική του γλώσσα, η γλώσσα των προγόνων του.

Με πρωτοβουλία των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών, από φέτος και κάθε χρόνο η 28η Οκτωβρίου θα καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των πεσόντων του Επους του '40 και των εθνομαρτύρων Κωνσταντίνου Κατσίφα και Αριστοτέλη Γκούμα.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts