Στόλτενμπεργκ: «Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο» - Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές

Τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ περί διαλόγου διαψεύδουν διπλωματικές πηγές

Με ανάρτησή του στο Twitter ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.   
Ωστόσο, πριν από λίγο η Αθήνα διέψευσε την είδηση. Συγκεκριμένα, Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.   
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.   Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.  
Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.   Λίγα λεπτά πριν σε επίσημη δήλωσή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης με σκοπό τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.   

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.   Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους προκειμένου να βρω μια λύση για τις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.   
Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ- Ερντογάν   

Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περιφερειακά και διμερή θέματα αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.   Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν επιτέθηκε ωστόσο για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες».   Περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δυο ηγετών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. 

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts