Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στον Ράμα: «Ξέχνα την Ευρώπη, αν “παίξεις” με Ερντογάν»

Στα «βράχια» η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αν συνεχίσει τα «κολλητηλίκια» με τον Σουλτάνο
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν μπορείς να το πεις και ήσυχο. Και αυτό διότι είχε σημαντικές συναντήσεις στο Μαξίμου, όπου ήταν προγραμματισμένες οι επισκέψεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ίσως το πιο σημαντικό ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται αυτό με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος πρώτα επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, τα περισσότερα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για οδηγίες του Τούρκου προέδρου στον Αλβανό πρωθυπουργό. Τονίζουν, δε, πως ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να προετοιμάσουν οι Τούρκοι τον Αλβανό πρωθυπουργό, δίνοντάς του τις απαραίτητες οδηγίες, καθώς αναμένουν πως θα τεθεί το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ από την ελληνική κυβέρνηση κατά τις επαφές του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ράμα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έντι Ράμα θεωρητικά επισκέπτεται την Αθήνα με την ιδιότητα του επικεφαλής του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), καθώς η Αλβανία προεδρεύει στον Οργανισμό το 2020. Μάλιστα, θα συμμετάσχει σε διάσκεψη που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα με τον τίτλο «24th Roundtable with the government of Greece» και αντικείμενο τις προκλήσεις στην περιοχή για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων καθώς και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τελεσίγραφο

Από το Μαξίμου τονίζουν πως στη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταφέρει ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το βέτο με το οποίο απειλεί κε νέου την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στον Αλβανό πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να στηρίξει την Αλβανία, όπως έκανε στο πρώτο βέτο των Γάλλων. Επιπλέον, θα εξηγήσει ότι η χώρα μας έβαλε πλάτη στη Βόρεια Μακεδονία και το πιθανότερο είναι ο Γάλλος πρόεδρος να αποδεχθεί να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαδικασίες με τα Σκόπια.

Οπότε το δίλημμα το οποίο θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Έντι Ράμα είναι ξεκάθαρο: Ή ακολουθείς τον άφραγκο Ερντογάν και ξέχνα την Ευρώπη, ή ακολουθείς την Ευρώπη και αφήνεις στην άκρη τα παιχνίδια που σου υποδεικνύει ο Ερντογάν.

 πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts