Το Ισραήλ στέλνει "στον πάγκο" την Τουρκία στα ενεργειακά - Οι δύο κομβικοί αγωγοί

Η Τουρκία στο περιθώριο των εξελίξεων στην Μεσόγειο μέσω Ισραήλ
Το Ισραήλ ετοιμάζει ένα τρομερό σχέδιο με την “ένωση” ουσιαστικά του αγωγού East Med με τον αγωγό Άκαμπα-Ασκελόν παρακάμπτοντας το Σουέζ, και ακυρώνοντας την Τουρκία από ενεργειακό κόμβο, καταδικάζοντας την σε οικονομικό και ενεργειακό μαρασμό.

Ίσως για αυτό ο Ερντογάν "βρυχάται" στην Ελλάδα για τα κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά ούτε εκεί θα έχουν τύχη τα σχέδια του.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να λάβει μέρος στα σχέδια αυτά, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές λόγω παρέμβασης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, μετά την στάση της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο ενίσχυσε τις σχέσεις του με Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα-Κύπρο) αλλά και αραβικές όπως τα ΗΑΕ.

Σχέδιο των Ισραηλινών είναι η διασύνδεση κατά κάποιο τρόπο του αγωγού  Eilat-Ashkelon με τον αγωγό East Med, καθιστώντας τον ως σε ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο που θα ενίσχυε τους υφιστάμενους δεσμούς με τις χώρες αυτές σε άλλο επίπεδο.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο λειτούργησαν υπέρ του Ισραήλ και της στρατηγικής του.

Η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν ολοκληρώνει τον αντι-Τουρκικό συνασπισμό που θα καθορίσει την πολιτική στην περιοχή αυτή για πολλές δεκαετίες, δηλώνουν Ισραηλινοί ειδικοί.

Ήδη ένας εντυπωσιακός συνασπισμός που αποτελείται από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, κινείται ενάντια στα τουρκικά σχέδια.

Εκτός από τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, αυτές οι χώρες εργάζονται επίσης για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών.

Στις 16 Ιανουαρίου ιδρύθηκε το Φόρουμ East Med Gas στο Κάιρο, με μέλη την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Επίσης, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται στον αγωγό EastMed για την μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Η τελευταία πρωτοβουλία στην μάχη του Ισραήλ κατά της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση του ισραηλινού αγωγού Eilat-Ashkelon που θα παρακάμπτει το Σουέζ.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με δύο χώρες του Κόλπου θα επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση του ως αγωγού πετρελαίου που θα στερεί περαιτέρω την Τουρκία από το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.

Ωστόσο, η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν που μεταφέρονταν στο Ισραήλ.

Η στρατηγική αξία του Ισραήλ ως βασικού άξονα της δυτικής ενεργειακής ασφάλειας τότε, μειώθηκε εν μία νυκτί.

Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν χρησιμοποίησαν πρόθυμα τον αγωγό αυτό πριν μερικά χρόνια για να μεταφέρουν πετρέλαιο από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Ασία.

Ο επαναπροσδιορισμός του αγωγού για την μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη θα μειώσει δραματικά τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου.

Η εταιρεία του αγωγού, Europe Asia Pipeline Co. (EAPC), αναμένει να καταλάβει 12 και 17 τοις εκατό του εμπορίου πετρελαίου που διέρχεται σήμερα μέσω του Σουέζ.

Ο αγωγός επηρεάζει όμως και την ικανότητα της Αιγύπτου να κερδίσει χρήματα, καθώς ένα σημαντικό μερίδιο των ταμείων του κράτους προέρχεται από τέλη διέλευσης.

Σύμφωνα με μια εμπιστευτική ισραηλινή κυβέρνηση πηγή που μίλησε στους Asia Times, "ενώ οι καλές σχέσεις με τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη του Κόλπου είναι σημαντικές, η ειρήνη με την Αίγυπτο είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Χωρίς αυτήν, η θέση ασφαλείας της χώρας θα έχει πρόβλημα, επομένως, πρέπει να συντονιστούμε με τους Αιγυπτίους και όχι να προσπαθήσουμε να βλάψουμε τη θέση τους μονομερώς”.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts