Διαρκής κλιμάκωση. Η Ελλάδα ανταπαντά με NAVTEX κι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην τούρκικη NAVTEX….Η πρωτοβουλία Γερμανίας είναι περισσότερο για .. τη Γερμανία και λιγότερο για την επίλυση…

H αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει…Διαρκώς κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο, στην Α Μεσόγειο καθώς με Navtex και αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά στην ίδια περιοχή ανταπαντά η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Navtex από την Τουρκία για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reisως και 27 Φλεβάρη.Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα ξεκινήσουν την Τρίτη νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα τελειώσουν την Πέμπτη (AP).

”Η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.Στην ελληνική Navtex δηλαδή θα περιλαμβάνεται και η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει ξανά η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.Η Navtex θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020” αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

Όλα αυτά διαδραματίζονται εν μέσω μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας, υπό την ηγεσία του Βερολίνου, για τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κι ενώ η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι η ανακοίνωση από την Τουρκία ερευνητικών δραστηριοτήτων σε περιοχές νότια ή ανατολικά της Κρήτης που ορίζονται στο μνημόνιο Τουρκίας-GNA είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψει να προσπελαστεί.

Λένε, υπάρχει μια αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ η Ελλάδα και η Γαλλία συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα περιμένει να δει εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως αναμένουν ορισμένοι, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε προωθημένες θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από τη Δευτέρα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα την Τρίτη ως διαμεσολαβητής στην προοπτική επανάληψη ελληνοτουρκικού διαλόγου.Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι είναι αδιανόητο να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος όσο ο τουρκικός στόλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την επίσκεψη του Μάας θα ακολουθήσει η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Gymnich) την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο, κατά την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία σχεδιάζουν, εάν η Τουρκία επιμείνει σε παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας να ζητήσουν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borel να παρουσιάσει ένα έγγραφο με επιλογές για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

H Γερμανία πρώτον απέτυχε παταγωδώς στη συμφωνία εκεχειρίας που με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε για λιβυκό αφού ο LNA την απέρριψε ως όφειλε και η Τουρκία κινείται απειλητικά κατά της Σύρτης.

Δεύτερον η Γερμανία επειδή δεν θέλει ν΄αναλάβει το πολιτικό κόστος έναντι της Τουρκίας λαμβάνοντας μέτρα ρηξικέλευθα κι επί του πεδίου αναλώνεται και στα ελληνοτουρκικά σε μια διπλωματική πρωτοβουλία καταδικασμένη ν΄αποτύχει λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας….Όμως η Γερμανία θα μπορεί να πει ότι έκανε το καλύτερο δυνατόν αν πάρουν μια κακή τροπή τα πράγματα. Αυτή πρωτοβουλία είναι από τη Γερμανία για τη Γερμανία προς ξέπλυμα..

Κανείς πλέον δεν αναζητά στίγμα του Oruc Reis .. ξέρει πλέον εκ των προτέρων ότι θα είναι αγκυροβολημένο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας άντε να πεταχθεί και λίγο ως την κυπριακή ΑΟΖ…
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts