Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία – Είναι κάτοικος Κύπρου

Ένας Ρώσος κάτοικος Κύπρου, φαίνεται πως είναι στο στόχαστρο των ερευνών για τον εντοπισμό των υπαίτιων για τις καταστροφικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Βηρυτό που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Rbc.ru», ιδιοκτήτης του πλοίου με την ονομασία «Rhosus» είναι ο Igor Grechushkin, Ρώσος πολίτης που είναι κάτοικος Κύπρου.

Ο ανταποκριτής της Guardian στη Μόσχα Andrew Roth ανέβασε σε ανάρτησή του στο twitter, φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός «Ren Tv» και στην οποία απεικονίζεται σύμφωνα με το κανάλι αλλά και τον ανταποκριτή της Guradian, ο Ρώσος Igor Grechushkin.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου έφτασαν στη Βηρυτό το 2013 με πλοίο ρωσικών συμφερόντων που αρχικά θα μετέφερε το εμπόρευμα από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Λόγω τεχνικών προβλημάτων όμως αγκυροβόλησε στη Βηρυτό.
Μετά την επισκευή, οι Αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν στο πλοίο να αναχωρήσει με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης και το πλήρωμά του να το εγκαταλείψουν στο λιμάνι της Βηρυτού. Το εμπόρευμα κατασχέθηκε και το πλοίο απομακρύνθηκε με την ποσοτητα νιτρικής αμμωνίας να αποθηκεύονται και να αγήνονται εν συνεχεί για χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι έρευνες για τις φονικές εκρήξεις θα επικεντρωθούν και στον Ρώσο ιδιοκτήτη του πλοίου που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο, χημικό λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts