Πρόκειται για ένα βίντεο λίγων λεπτών που εκτός από το ότι μας βγάζει για λίγο από την καταθλιπτική επικαιρότητα της παγκόσμιας διασποράς του κορονοϊού, απεικονίζει την άγνωστη καθημερινότητα στα στενά του Ορμούζ στον Κόλπο… Ιρανικό περιπολικό σκάφος προσεγγίζει επικίνδυνα τη φρεγάτα HMS Duncan (D37) του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού {Royal Navy) η οποία συνοδεύει τάνκερ υπό βρετανική σημαία.

Παρά τις προειδοποιήσεις οι Ιρανοί εξακολουθούν να πλησιάζουν, ανταποδίδοντας ουσιαστικά τις προειδοποιητικές φράσεις που τους απευθύνει το πλήρωμα της βρετανικής φρεγάτας. Εντυπωσιάζει η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός που χειρίζεται το συμβάν το πλήρωμα του βρετανικού σκάφους, “προδίδοντας” την “κουλτούρα” των Βρετανών στον τομέα της θαλάσσιας ισχύος.


Στην τελευταία προειδοποίηση του Βρετανού πλοιάρχου, τελικά αλλάζουν πορεία και απομακρύνονται… Για να καλύψουν μάλιστα την υποχώρηση και την προσαρμογή στις διαταγές ότι αν πλησιάσουν πιο κοντά από τις 500 γιάρδες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, αναφέρουν το διασκεδαστικό, ότι οι προειδοποιήσεις τους ήταν ακατανόητες λόγω των “φτωχών αγγλικών”… των Βρετανών!


Ενδεχομένως σε κάποια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να σταθεί ο ισχυρισμός, δεδομένου ότι η καθημερινή βρετανική προφορά για πολλούς είναι όντως από δυσνόητη έως παντελώς ακατανόητη. Όπως όμως μπορείτε να δείτε και να ακούσετε, αυτό δεν ισχύει επ’ ουδενί στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Οι προειδοποιήσεις σε σχεδόν “οξφορδιανά” αγγλικά(!) είναι απόλυτα ολιγόλογες, ξεκάθαρες και κατανοητές σε όποιον γνωρίζει έστω στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα, που είτε αρέσει είτε όχι, είναι η κύρια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας.

 
Top