Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο θρυλικός Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Τον απεκάλεσαν Αχιλλέα των νέων Ελλήνων, Αριστείδη της νεότερης Ελλάδας, ασυμβίβαστο και πατριδοφύλακα.

Συμμετείχε στις μεγαλύτερες και αποφασιστικότερες μάχες του Αγώνα (Βαλτέτσι, Δολιανά, Άλωση της Τριπολιτσάς, Δερβενάκια, Αγιονόρι, Μεσολόγγι, Αράχωβα) καθώς και σε δεκάδες άλλες. 

Στα Δερβενάκια, σύμφωνα με την παράδοση κατά τη διάρκεια της μάχης άλλαξε 4 σπαθιά, καθώς τα τρία έσπασαν. Μετά το τέλος της σύγκρουσης χρειάστηκε ιατρική βοήθεια για να ξεκολλήσει το σπαθί από το χέρι του, καθώς είχε υποστεί βαρειάς μορφής αγκύλωση. Στην ίδια μάχη αποκαμωμένος και αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της σφαγής γύρω του έδινε κουράγιο στον εαυτό του λέγοντας «κουράγιο Νικήτα, Τούρκους σφάζεις».  

Η φήμη του μεταξύ των Τούρκων ήταν τόσο φοβερή, ώστε οι Τούρκοι στο άκουσμα ή στην ιδέα ότι έρχεται ο Νικηταράς, ετρέποντο σε άτακτη φυγή. Στο ξίφος του μάλιστα ορκίζονταν: Να με φάει το σπαθί του Νικηταρά αν λέω ψέματα.  

Ο ίδιος σε μια συνάντησή του με τον Γερμανό φιλέλληνα C. F. Bojons του είπε πως είχε εξολοθρεύσει 300 Τούρκους μέσα σε ένα εξάμηνο! 

Το ήθος του συναγωνιζόταν την ανδρεία του. Δεν ζήτησε ούτε κράτησε ποτέ λάφυρα: «Δεν θέλω τίποτα. Θέλω να δω την πατρίδα μου λεύτερη» απαντούσε.

Πάντα πρώτος στα πεδία των μαχών ορμούσε με το σπαθί στο χέρι, ως άλλος αρχάγγελος με την ρομφαία του. Ο Κολοκοτρώνης, θαυμάζοντάς τον για τον πρωτοφανή ηρωισμό του και για τις μεγαλειώδεις αρετές του, τον έλεγε Αρχάγγελο Μιχαήλ και Άγιο Γεώργιο.

ΗΤΑΝ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.
 
Top