Επαναχορηγείται η σύνταξη ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες

Θα απαιτείται διαμονή στην Ελλάδα 10 έτη από 20 που ίσχυε
Μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια αντί τα τελευταία 20 που ισχύει σήμερα θα απαιτείται στο εξής για την καταβολή της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, μόλις συμπληρωθεί  το 67ο έτος της ηλικίας. Με τη «χαλάρωση» των κριτηρίων, υπολογίζεται ότι θα επαναχορηγηθεί σε περίπου 22.000 υπερήλικες ομογενείς σταδιακά σε τρία χρόνια η σύνταξη των 360 ευρώ που είχε καταργηθεί με μνημονιακό νόμο το 2012. 

Το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε σήμερα να προωθήσει τη νέα ρύθμιση έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πολιτικής μικρών παροχών που «θεραπεύουν» αδικίες. Την επαναφορά τουλάχιστον των μισών συντάξεων σταδιακά σε βάθος τριετίας είχε προτείνει εδώ και αρκετό καιρό ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, μετά τη διαπίστωση ότι 40.000 υπερήλικες που είχαν χάσει τη σύνταξή τους το 2012 με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου  - κυρίως ομογενείς από την Βόρειο Ηπειρο και παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης - δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν. 

Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος, ο κ . Βεργίνης πρότεινε οι συντάξεις να χορηγηθούν σταδιακά και να συμψηφίζονται με το ποσό της σύνταξης που ενδεχομένως εισπράττει ο δικαιούχος από τη χώρα προέλευσής του. Έτσι, η σύνταξη θα ανέρχεται σε 214 ευρώ φέτος, σε 288 το 2015 για να φτάσει το 2016 στα 360 ευρώ. Αν ο δικαιούχος εισπράττει σύνταξη πχ 55 ευρώ από την Αλβανία, αυτή θα αφαιρείται από τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Η κατάργηση 40.000 συντάξεων εν μία νυχτί απέφερε σημαντικά οφέλη στον ΟΓΑ, αφού το 2013 έκλεισε με πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Οργανισμός έλαβε και τα εύσημα του ΔΝΤ για τις νέες τεχνοκρατικές μεθόδους που εφαρμόζει και τον εκσυγχρονισμό των εισπρακτικών μηχανισμών. 

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διακοπή της συντάξεώς τους, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες διατήρησαν το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως το τέλος του 2013. Ατύπως, με εντολή του διοικητή του ΟΓΑ, το δικαίωμα παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου αλλά μετά την εκπνοή της ημερομηνίας, οι υπερήλικες πρέπει να κλείσουν τα βιβλιάρια υγείας τους. Γι’ αυτό το Υπουργείο Εργασίας «τρέχει» στο παραπέντε να λύσει το θέμα για το οποίο ενδιαφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μετά τα παράπονα που άκουσε από τους Βορειοηπειρώτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία.

Να σημειώσουμε επίσης πως, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει ρύθμιση και για την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων πάνω από 30 -55 ετών, η οποία αφορά και τους Βορειοηπειρώτες, με την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνουν 50 ένσημα ετησίως (από 100 που ίσχυε).
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts